Doğaya Borcumuz Var!


Geri dönüştürülmüş her ton kağıt, 17 ağacın kesilmesini önlüyor!

Şimdi bu bilgiyi aklımızda tutalım ve düşünmeye başlayalım.
İş hayatında gün içinde umarsızca herşeyin çıktısını alıp, hatta bazen bir göz atıp çöpe attığımız onlarca yüzlerce sayfa kağıdı bir düşünün. Günlük koşuşturmaca içinde farkında değiliz belki ama kullandığımız her kağıt içinde yaşadığımız gezegenin akciğerlerine indirdiğimiz bir balta darbesi demektir.

Peki bu durumu bir şekilde tersine döndürmek ya da yavaşlatmak nasıl mümkün olacak?

Günümüzde artık birçok şirket bu konunun önemini kavrayarak "geri dönüşüm" kutuları sayesinde kağıtların çöpe gitmesini engellemektedir. Ancak bu durumda bile kağıtlar bu kutulara gitmeden önce de hala almamız gereken bazı önlemler, edinmemiz gereken bazı alışkanlıklar olduğunu düşünüyorum.

Kağıtların geri dönüşüm kutularına gitmeden önce de belirli aşamalarda kağıt israfını önlemede faydası olacağını düşündüğüm bazı basit çözüm önerilerini şöyle sıralayabilirim:


  • İçerik Oluşturma Aşaması: Öncelikle fazla kağıt harcamamak için sorunun kaynağında ilk önlemi almalıyız. Kağıda çıktısını alacağımız bilgileri daha bilgisayar ortamında oluştururken minimum alanda maksimum veriyi sığdırabileceğimiz şekilde hazırlamalıyız. Örneğin; bir e-postayı yazarken boş satırlardan kaçınmalıyız. Yazımızı mümkün olduğunca sık ve dolgun yazmalıyız ki mümkün olan minimum miktarda kağıt harcansın. Bazen bıraktığımız bu gereksiz boşluklar nedeniyle yazının çıktısını alırken bir satır için ekstra bir sayfa daha harcadığımıza şahit olmuşsunuzdur. Eğer o gereksiz boşluklar olmasa o bir satırlık sayfa çıkmamış olur.
  • Yazıcı Ayarları: Yazıcı ayarlarımızı "maksimum uzunluk" ve "maksimum genişlik" şeklinde ayarlayarak ve "çift taraflı yazdırma" seçeneğini seçerek hem kağıdın her iki yüzünü de kullanmış oluruz hem de bu yüzlerde maksimum alanı kullanmış oluruz. Sadece yazıcı ayarlarımızı bu şekilde ayarlayarak bile kağıt harcamamızı anında yüzde elli azaltmış oluruz.
  • Müsvedde Kağıtların Değerlendirilmesi: Kağıt israfını önlemenin bir diğer yolu da "müsvedde" dediğimiz kullanılmış kağıtların değerlendirilmesidir. Bazı çıktıların çift taraflı alınmaları yazının içeriği dolayısıyla mümkün olmayabilir. Böyle durumlarda sadece tek tarafı kullanılmış müsvedde kağıtlarımız birikir de birikir. Bir sabah bir temizlik görevlisinin bunları kucaklayıp çöpe attığını bile görebilirsiniz. İşte bu aşamada müsvedde kağıtların arka yüzlerinin de kullanımının bir alışkanlık haline gelmesi çok önemlidir. Hatta bu müsvedde kağıtlarını sekize bölerek küçük not kağıtları elde ederek de yeniden kullanabilirsiniz.
  • Geri Dönüşümün Sahiplenilmesi: Geri dönüşüm fikri etik bir kurum kültürü haline gelmediği sürece maalesef verimli sonuçlar elde edemeyiz. Şirket çalışanlarının özellikle temizlik görevlilerinin bu bilince sahip olması için çalışanların şirkete girdikleri andan itibaren bu kültürü benimsemeleri sağlanmalıdır. Bir çalışanın bu konuda eğitim alması kadar hatta ondan daha etkili olan durum; çalışanın müdürün masasında müsvedde kağıtlarından yapılmış not kağıtları kullandığını görmesi olacaktır.  

Kısacası basit ama uygulayıcı sayısı artarsa etkisi büyük olabilecek bu tarz çözümlerle hem doğaya verdiğimiz zararı en aza indirgemiş oluruz hem de maliyetlerimizi düşürmüş oluruz.
Ama en önemlisi, insanoğlu olarak yaşadığımız gezegenin kaynaklarını hesapsızca tüketirken ona olan vefa borcumuzu bir nebze de olsa ödemiş oluruz.
Çünkü...
Doğaya borcumuz var!

Esen Kalın!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bir Perakende Serüveni: 2101

21 Ocak 2101 Cuma. Saat 09:05. Mis gibi kızarmış ekmek kokusuyla uyandı bu sabah Mustafa. Pencereden yüzüne vuran gün ışığına göz...